Povratak

Pas ujutro povraća prozirni žućkasti sadržaj - gastritis | Prehrana psa osjetljivog želuca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo psa čistokrvnog, Bischon Frise, 4 kg, star 3 g. U posljednje vrijeme svako jutro, nakon šetnje, prije obroka, povraća žutu, pjenastu sluz, uglavnom jedno povraćanje i to ujutro. Jede uglavnom suhu hranu, a ponekad kuhano nemasno meso bez začina. Ali količinski nekad možda previše? Molimo vas za savjet? Oskar

O: Povraćanje (emesis) je refleksne prirode, a nastaje kao posljedica podražaja ždrijela, jednjaka i želuca. Jedan od uzroka povraćanja može biti gastritis koji je dosta čest kod pasa. Gastritis može biti samostalno oboljenje ili prati neke druge bolesti zarazne ili nezarazne prirode. Po toku gastritis može biti akutan ili kroničan kod kojega se javljaju akutni napadi.  Kod povraćanja treba obratiti pažnju na to kada se javlja i kakav je povraćani sadržaj (sluzav, vodenast, bijele ili žućkaste boje, sa primjesama krvi, neprobavljena hrana, itd.).

Kada psi povraćaju uglavnom ujutro i to prozirni žućkasti sadržaj, najčešće se radi o gastritisu. Kod liječenja gastritisa, osim odgovarajuće terapije, potrebno je primjeniti i adekvatnu prehranu. Za to su namijenjene veterinarske dijete: Purina Gastroenteritic, Hill's i/d,  Eukanuba Intestinal ili Royal Canin Intestinal. Sve spomenute hrane dolaze u obliku dehidrata ili mokre hrane ( u obliku konzerve). Prehrana sa ovakvim medicinskim hranama treba trajati minimalno 7 do 10 dana. U tom periodu treba ukinuti davanje bilo kakve druge hrane ili poslastica, a obroci moraju biti manji i češći (3 do 6 obroka na dan). Kod pasa s osjetljivim želucem, osim redovitog uzimanja dnevnih obroka, treba voditi računa o tome da se izbjegava nadraživanje sluznice želuca ( npr. davanjem nekvalitetne ili neodgovarajuće hrane, previsokom ili preniskom temperaturom vode ili hrane, itd.).

Savjetujem Vam da se prvo obratite veterinaru da bi se na temelju pregleda i napravljenih pretraga postavila dijagnoza i da bi se ustanovilo koji je uzrok povraćanja. Nakon toga može se odrediti i  odgovarajuća terapija.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr